رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران گفت:
تحریم‌های ظالمانه منجر به سوق یافتن نگاه مسئولان دولتی به رفع مشکلات معادن و توسعه سرمایه‌گذاری در آن‌ها شده و چشم‌انداز مطلوبی را برای این بخش رقم زده است.

 

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، تقی نبئی روز شنبه در گفت‌وگویی اظهار داشت: از سال گذشته تاکنون چرخش اقتصادی کشور به سوی معدن پیش رفته و امسال وضعیت معدن بهتر از سال‌های گذشته است.

وی ادامه داد: ذخایر معدنی ارزآور هستند و فرآوری آن‌ها کمترین وابستگی به خارج از کشور را دارد و تاثیر تحریم‌ بر آن‌ها کمتر بوده است لذا معادن به ویژه معادن فلزی مانند سنگ‌آهن، مس، سرب و روی رونق گرفته و نسبت به سایر معادن وضعیت مناسب‌تری دارند.

آغاز فعال‌سازی ۴۷۰۰ معدن راکد در کشور

نبئی بیان کرد: از حدود ۱۱ هزار پروانه بهره‌برداری معدن که تاکنون در کشور صادر شده است ۶ هزار پروانه فعال است اما چهار هزار و ۷۰۰ پروانه به دلایل مختلف فعال نشده ‌است.

وی افزود: برنامه امسال وزارت صنعت، معدن و تجارت فعال‌سازی حدود هزار معدن از چهار هزار و ۷۰۰ معدن غیرفعال در کشور است تا مشکلات آن‌ها برطرف شده و به چرخه فعالیت بازگردند.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران ادامه داد: برهمین اساس در وهله نخست مشکلات معادن تعطیل شده در کشور در حال احصا است و سازمان نظام مهندسی معدن نیز به عنوان مشاور با وزارت صنعت، معدن و تجارت همکاری می‌کند تا بتوان مشکلات را حل کرد.

نبئی عمده مشکلات معادن راکد را ناشی از عوامل محلی یا دستگاه‌های مختلف دولتی که معارض سرمایه‌گذاری در بخش معدن بودند، کمبود نقدینگی برای سرمایه‌گذاری، فرسودگی ماشین‌آلات و نبود صنایع معدنی متناسب با ذخایر معدنی دانست.

وی با بیان این که بسیاری از مشکلات معادن راکد به شورای عالی معادن ارجاع می‌شود اضافه کرد: بیش از ۲۵۰ پرونده در خصوص معادن راکد به صورت هفتگی در شورای عالی معادن بررسی و تعیین تکلیف شده که عمده مشکلات آن‌ها در حوزه قوانین و مقررات و محدودیت‌های مرتبط با دستورالعمل‌ها بوده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران عنوان کرد: بخشی از معادن راکد نیز در دست معارضین است که این مشکل در قالب کارگروه‌هایی تحت عنوان کارگروه تعامل یا کارگروه ماده ۲۴ مکرر قانون معادن بررسی و در حال برطرف شدن است.

۲۰ درصد از معادن غیرفعال در انحصار انفرادی است

نبئی ابراز کرد: ۲۰ درصد از معادن راکد در کشور در انحصار افرادی است که تمایل به راه‌اندازی معدن ندارند و آن را به عنوان سرمایه‌ای برای آینده خود نگه داشته‌اند.

وی یادآور شد: دولت به بهره برداران این معادن سه ماه مهلت داد تا آن‌ها را دوباره فعال کنند، این مهلت به زودی به اتمام می‌رسد و در صورت عدم فعالیت آن‌ها، معادن از طریق مزایده به افراد متقاضی واگذار می‌شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران بیان کرد: تاکنون بخشی از اهداف فعال سازی معادن راکد در کشور محقق شده و امید است تا پایان سال هدف غایی مبنی بر فعال‌سازی یک هزار معدن راکد در کشور به سرانجام برسد.

رفع قوانین زائد در حوزه معدن

نبئی وجود برخی قوانین و مقررات مانند دستورالعمل‌های مربوط به حوزه منابع طبیعی را مخل فعالیت معادن در کشور دانست.

وی ادامه داد: برخی از این قوانین و دستورالعمل‌ها که اغلب مربوط به سال‌های ۹۳ و ۹۴ هستند بارها از سوی معاون معدنی وزارت صنعت و رئیس سازمان جنگل‌ها در نشست‌های شورای عالی معادن مطرح شده تا بتوان با تعدیل این قوانین، فعالیت‌های معدنی را شتاب بخشید.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران تصریح کرد: یکی از موارد قانونی این است که اگر ادارات منابع طبیعی در استان‌ها به هر دلیل برای انجام فعالیت معدنی مجوز صادر نکند، باید این موضوع در کارگروه‌ تعامل که ریاست آن با استاندار است، بررسی و این مشکل حل شود.

ظرفیت اشتغال‌زایی چند برابری معدن 

بر اساس گزارشی از ایرنا، نبئی با بیان اینکه بسیاری از ظرفیت معدنی کشور در چرخه اقتصاد نیست اشاره کرد: بسیاری از صاحب‌نظران حوزه معدن و حتی حوزه‌های اقتصادی معتقد هستند اگر بخش معدن فعال و وارد اقتصاد شود، به چند برابر کارشناسان و مهندسین معدنی فعلی و دانش‌آموختگان دانشگاهی در این حوزه نیاز پیدا می‌کنیم.

وی اضافه کرد: سرمایه‌گذاری در بخش معدن اشتغا‌زا است و توسعه مناطق محروم را در پی دارد اما با توجه به اقتصاد نفتی حاکم بر کشور، بسیاری از سرمایه‌گذاری‌ها به سوی تصمیمات حکومتی در حوزه نفت سوق یافته است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران توضیح داد: بخش معدن اشتغال‌زایی به مراتب بیشتری نسبت به نفت دارد و ایران یکی از ۱۰ کشور دارنده ذخایر معدنی در دنیا است اما از آنجا که سرمایه‌گذاری کامل در این بخش انجام نشده است، بخش معدن متناسب با ظرفیت خود رشد نکرده و بسیاری از کارشناسان، دانش‌آموختگان دانشگاهی و اعضای سازمان نظام مهندسی معدن ایران درگیر مشاغل دیگری به جز معدن شده‌اند.

نبئی ابراز کرد: اگر به همان میزان که سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی انجام گرفته، در بخش معدن کشور انجام می‌شد، ۱۵ تا ۲۰ برابر پارس جنوبی اشتغال‌زایی شده بود و صنایع مختلف که می‌توانست در بخش معدن ایجاد شود، فرصت‌های شغلی را به چند برابر افزایش می‌داد.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران تاکید کرد: برای حل مشکل اشتغال کارشناسان و دانش آموختگان رشته‌های مهندسی معدن در کشور باید از ظرفیت معادن به نحو مطلوب بهره گرفت و با برنامه‌ریزی، سرمایه‌گذاری بهتری انجام داد.

وی عنوان کرد: سازمان نظام مهندسی معدن حداکثر توان خود را در استان‌های مختلف به ویژه خراسان رضوی به دلیل برخورداری از ذخایر معدنی مطلوب به کار گرفته و حتی شغل‌های جدیدی را در بخش معدن تعریف و اعلام کرده است.

۴۱ هزار نفر عضو سازمان نظام مهندسی معدن

نبئی اظهار کرد: این سازمان بیش از ۴۱ هزار عضو در کشور دارد که از این تعداد ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر پروانه اشتغال از وزارت صنعت دارند که اغلب آنان در بخش معدن فعال هستند.

وی ادامه داد: براساس برآوردهای انجام گرفته حدود ۳۰ درصد از دانش آموختگان دانشگاهی رشته‌های معدنی در کشور در بخش‌های مختلف اعم از اکتشاف، استخراج و فرآوری بخش‌های معدنی شاغل هستند.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران تشریح کرد: در صورتی که زیرساخت‌های حوزه معدن توسعه یابد، مشکلات در این بخش برطرف و سرمایه‌گذاری لازم در آن انجام شود، ریسک سرمایه‌گذاری در این بخش کاهش و امنیت سرمایه‌گذاری در معدن افزایش یابد، پیش‌بینی می‌شود تا ۲۰۰ هزار نفر از دانش‌آموختگان دانشگاهی جذب حوزه معدن شوند که این میزان هفت برابر وضعیت کنونی است.

نبئی خاطرنشان کرد: از همه ظرفیت این سازمان بهره گرفته شده تا بتوان با حداکثر اشتغال‌زایی برای اعضای سازمان، دستورالعمل‌ها و مقررات را به نحوی تنظیم و پیگیری کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پنج × = 40