شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات به عنوان نخستین شرکت پروژه‌محور در ایران، طی فعالیت خود به صورت موفقیت‌آمیزی درصدد برآمده تا سرمایه‌های مردمی را جمع‌آوری کرده تا در خدمت پروژه‌ها و در نهایت تولید به کار گیرد. این شرکت در حقیقت به نوعی مصداق شعار رهبر معظم انقلاب در سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» است.

به گزارش می‌متالز، این مطلب را «مرتضی علی‌اکبری» مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات در گفتگو با «می‌متالز» عنوان و در ادامه خاطرنشان کرد: شعار مقام معظم رهبری در سال جدید «جهش تولید با مشارکت مردم» عنوان شد تا بار دیگر بر امر تولید با همکاری مردم تاکید شده باشد؛ در این راستا باید یادآور شد که شرکت «تجلی» بر اساس این شعار ایجاد شده است و با تجمیع سرمایه‌های مردمی در بازار سرمایه، پروژه‌ها را به پیش می‌برد.

وی افزود: به عبارتی، زمانی که بازار سرمایه اوج گرفت، ما تصمیم گرفتیم از این فرصت استفاده کرده و به سهم خود هر چند اندک از این روش تورم کشور را کاهش دهیم، چراکه به فرموده مقام معظم رهبری همه چیز به تولید ختم می‌شود؛ از این‌رو درصدد برآمدیم که پول‌های سرگردان و نقدینگی کشور را به اندازه‌ای که در وسع ماست، جمع‌آوری کنیم و به سمت تولید بکشانیم.

علی‌اکبری در ادامه با توضیح این موضوع که نقدینگی سرگردان است و هر بار به یک حوزه هجوم می‌برد و آن را تخریب می‌کند، گفت: بهترین روش این است که این پول‌های سرگردان را به سمت تولید کشاند. البته باید اذعان کرد که پول بسته به ریسک‌پذیری افراد عموما به جایی می‌رود که همواره ریسک کمتری دارد؛ بنابراین اگر سرمایه‌گذاران متوجه این موضوع شوند که نتیجه سرمایه‌گذاری آنها در نهایت به نفع کشور و منافع ملی خواهد بود، بدون شک از آن استقبال خواهند کرد. ما نیز با همین دیدگاه و بر اساس شعار سال ۱۴۰۳، شرکت «تجلی» را ایجاد کرده‌ایم.

سرانجام پروژه‌های نیمه‌تمام دولتی با شرکت‌های پروژه‌محور

وی با اشاره به این موضوع که اگر بتوان چند پروژه نیمه‌تمام که دارای توجیه اقتصادی هستند را به دست اهل آن سپرد تا آنها بتواند این پروژه‌ها را به‌موقع به بهره‌برداری برسانند، بهترین نتیجه ممکن حاصل خواهد شد، گفت: این اقدام از یک‌سو، در بازار سرمایه سودآوری ایجاد می‌کند و از سوی دیگر، از سودی که پس از بهره‌برداری پروژه حاصل می‌شود، سهامدار نیز منتفع خواهد شد. از این‌رو بهترین وجوهی که در سال ۱۴۰۳ می‌توان برای تولید جذب کرد، می‌تواند از طریق شرکت‌های پروژه‌محور باشد؛ در این راستا در هر استانی یا در کل کشور، می‌توان ۲۰ تا ۳۰ شرکت سهامی عام پروژه‌محور ایجاد کرد تا از طریق آنها بتوان پروژه‌های نیمه‌تمام دولت را به سرانجام رساند.

هر صنعتی نیاز به شرکت پروژه‌محور دارد

مدیرعامل شرکت «تجلی توسعه معادن و فلزات» با اشاره به این موضوع که اگر دولت تا ۲۰ سال دیگر نیز هیچ پروژه‌ای تعریف نکند، باز هم پروژه‌های نیمه‌تمام برای به بهره‌برداری رسیدن وجود دارد، گفت: بنابراین پروژه‌های نیمه‌تمام دولت که نیاز به سرمایه‌گذاری دارند را می‌توان به شرکت‌هایی مانند «تجلی» سپرد؛ در این راستا می‌توان در حوزه‌های مختلف مانند پتروشیمی، معادن و فلزات، دارو، خودور، پالایشگاه و صنایع های‌تک و … شرکت‌های پروژه‌محور ایجاد کرد. در کل برای هر صنعتی می‌توان یک شرکت پروژه‌محور سهامی عام ایجاد کرد. این شرکت‌ها از همان ابتدا وارد بورس می‌شوند، این درحالی است که سایر شرکت‌ها پس از بهره‌برداری و مرحله تجاری شدن می‌توانند وارد بورس شوند، ولی شرکت‌های پروژه‌محور سهامی عام از همان ابتدا می‌توانند وارد بازار سرمایه شوند و وجوهی را بابت پروژه‌ها جمع‌آوری کنند. در این روش، می‌توان با قیمت کارشناسی پروژه را به شرکت پروژه‌محور سپرد. در این راستا می‌توان ۱۰ درصد هزینه را ابتدا و ۹۰ درصد آن را در بلندمدت چندین ساله و پس از بهره‌برداری از پروژه‌ها دریافت کرد. این اقدام چند حسن برای کشور به همراه دارد، نخست اینکه پروژه نیمه‌تمام به مرحله تولید می‌رسد، دوم اینکه زمینه اشتغال‌زایی در کشور ایجاد می‌شود و مساله مهم‌تر اینکه پول‌های سرگردان را جذب و باعث کنترل تورم می‌شود و امکان دارد کشور پس از تامین نیاز داخل، کشور را به مرحله صادرکننده برساند. در نهایت اینکه برای سهام‌داران شرکت و مردم از طریق بازار بورس، سود ایجاد می‌کند.

تعاونی نتیجه‌بخش نیست

علی‌اکبری با اشاره به این موضوع که برخی دولت‌مردان گرایش به روش‌های تعاونی دارند، گفت: برخی مسوولان از جمله آقای دکتر مخبر (معاون اول رئیس‌جمهوری)، به تازگی عنوان کرده بود که قصد داریم مسیر مشارکت مردم را از طریق تعاونی پیش ببریم؛ هرچند ممکن است تعاونی‌ها نیز نتایجی به همراه داشته باشند، اما من معتقدم باید بیش از ۸۰ درصد از مشارکت مردم در تولید را به شرکت‌های پروژه‌محور سپرد؛ چراکه تجربه ثابت کرده اگر مردم به یک سیستم اعتماد کنند، سرمایه‌گذاری انجام می‌دهند که البته لازمه این امر، آن است که پروژه‌ها در این شرکت‌ها به‌موقع به بهره‌برداری برسند، بنابراین باید افراد متخصص جذب این شرکت‌ها شوند تا بتوانند به تعهدات خود به‌موقع عمل کنند. در چنین شرایطی بدون شک مردم نیز استقبال خواهند کرد، چراکه به کشور خود علاقمند هستند و بابت سودی که از پروژه‌ها حاصل می‌شود بهره‌مند می‌گردند.

وی درباره مشارکت تعاونی توضیح داد: نوع شرکت‌های تعاونی به گونه‌ای است که اگر سهام‌دار عمده‌ای نتواند رهبری سرمایه‌گذاری و منابع را به خوبی مدیریت کند، مشارکت با چالش روبرو می‌شود، بنابراین هر شرکت پروژه‌محوری که ایجاد می‌شود باید افراد متخصص و آگاه به آن صنعت را برایش جذب کند. دوم اینکه همان افراد متخصص خود، سهامدار عمده شرکت شوند تا بتواند این سرمایه‌گذاری را راهبری کنند و سهام‌دار عمده باید برش داشته باشد. واقعیت این است که در کشور ما در مشارکت تعاونی، افراد به سختی در تعامل با یکدیگر قرار می‌گیرند، از همین‌رو گرد آوردن افراد در قالب تعاونی کار مشکلی است؛ از این‌رو باید از تعاونی در حداقل ممکن بهره بگیریم، در مقابل بیشتر کار‌ها را به شرکت‌های پروژه‌محور سهامی عام بسپاریم تا از طریق بورس سهام آنها عرضه شود. در این راستا هر استانی می‌تواند یک شرکت پروژه‌محور داشته باشد یا می‌توان کشور را به صورت ۴ منطقه شرق و غرب یا شمال و جنوب تقسیم و بر این اساس شرکت‌های پروژه‌محور ایجاد کرد.

موفقیت «تجلی» به عنوان یک شرکت پروژه‌محور

مدیرعامل «تجلی» در پاسخ به این پرسش که برخی شرکت‌های پروژه‌محور با شکست مواجه شدند، اما در این میان شرکت «تجلی» موفق عمل کرد، دلیل موفقیت شما چه بود و چرا شرکت‌های مشابه شکست خوردند و آیا تضمینی وجود دارد که با ایجاد شرکت‌های پروژه‌محور آنها نیز موفق عمل کنند، گفت: شرکت‌های ناموفق، مطالعات لازم و کافی را در این زمینه انجام ندادند و قطعا ابزار آنها برای اجرا آماده نبوده است. آنها باید مسیری را طی می‌کردند که این مسیر باید از طریق بازار بورس طی می‌شد. تا پیش از این، ما روش‌هایی برای ایجاد شرکت پروژه‌محور در بازار سرمایه نداشتیم و در این زمینه آئین‌نامه‌ها و مقررات لازم تدوین نشده بودند. شرکت باید دو سال از سابقه کار آن می‌گذشت و پس از تولید و سودآوری در بازار سرمایه پذیرش می‌شد. شرکت‌های پروژه‌محور این میان‌بر را ایجاد کردند و با توجه به قوانینی که در بورس و فرابورس تدوین شد و با همدلی و همکاری دوستانی که در این زمینه متخصص بودند، این قوانین تدوین شد. مقررات و آئین‌نامه ما بسیار چکش‌کاری و تغییراتی در بورس و فرابورس ایجاد کرد و آئین‌نامه‌هایی که ما آماده کرده بودیم را تغییر داده و پخته شد. این تغییرات سبب شد کار‌ها به خوبی پیش برود. هم‌اکنون آئین‌نامه‌هایی که تدوین شده، آئین‌نامه‌های خوبی برای شرکت‌هایی که به تازگی قصد ورود به این عرصه را دارند، محسوب می‌شود.

علی‌اکبری ادامه داد: هم‌اکنون حدود ۷ تا ۱۰ شرکت در تلاش هستند تا به عنوان شرکت پروژه‌محور تاسیس شوند، البته هنوز وارد بازار بورس نشده تا قیمت‌گذاری شوند و نماد آنها شناخته شود. ما در شرکت تجلی، مسیر را برای دیگران هموار کرده و این مسیر را به‌درستی جا انداخته‌ایم؛ از این بابت از هیات‌مدیره وقت و آقای دکتر حسن قالیباف (رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در سال ۱۳۹۹) کمال قدردانی را دارم که مصوبه نهایی را برای این امر تصویب کرده و زمینه را برای ما مهیا ساختند تا این شرکت ایجاد شود.

وی در ادامه یادآور شد: مساله دیگر در راستای موفقیت شرکت‌های پروژه‌محور آن است که صنعت انتخاب‌شده باید دارای توجیه فنی، اقتصادی FS، سود مناسب و IRR (نرخ بازگشت سرمایه) مناسب باشد. همچنین افرادی که برای شرکت انتخاب می‌شوند باید افرادی باسابقه و متخصص در این حوزه باشند که به خوبی بازار سرمایه را بشناسند، زیرا بدون شک این افراد می‌توانند نظر مردم را جلب کنند؛ برای نمونه تجلی، شرکت‌های بزرگی همچون شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را به عنوان سهامدار اصلی خود انتخاب کرد و سایر شرکت‌های متقاضی و خواهان مشارکت را نپذیرفت. در چنین شرایطی است که مردم به شرکت اعتماد می‌کنند و بدون شک مردم نیز نتیجه این اعتماد را خواهند گرفت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ 1 = هفت