مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، سازوکار جدید این سازمان را در خصوص انتشار گزارش پیش بینی سود (زیان) شرکت ها تشریح کرد.

محسن انصاری مهیاری، مهمترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران را نظارت بر افشای اطلاعاتی که از سوی ناشران در بازار سرمایه منتشر می شود، دانست و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: شرکت های ثبت شده نزد سازمان موظف هستند اطلاعات میان دوره ای و سالیانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند. در این راستا با توجه به قانون بازار اوراق بهادار، وظیفه سازمان بورس صحت سنجی این اطلاعات است که در این میان از عمده ترین وظایف مدیریت نظارت بر ناشران، بررسی درستی این اطلاعات است.

وی در ادامه به بررسی پیشینه انتشار اطلاعات از سوی شرکتها اشاره کرد و گفت: تا پیش از سال ۱۳۹۴ ، اطلاعات پیش بینی سود (زیان) شرکت ها به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال می شد و کارشناسان واحد مدیریت نظارت بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور، این گزارش ها را با انتشار در سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران می رساندند.

انصاری مهیاری در ادامه افزود: از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد و اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و به طور مستقیم روی سامانه کدال قرار می گرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیش بینی سود (زیان) به صورت اختیاری همراه با ارایه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران الزامی به انتشار گزارش پیش بینی سود نداشتند.

 وی در ادامه به بررسی علل حذف پیش بینی عملکرد در سال ۱۳۹۶ اشاره کرد و افزود: موارد متعددی را می توان علت اخذ چنین تصمیمی دانست؛ یکی از این موارد، کاهش نقدشوندگی ناشی از توقف های طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی سود بود. در راستای اخذ چنین تصمیمی می توان موارد مهمی را برشمرد؛ یکی از این موارد کاهش نقدشوندگی بود که دلیل اصلی چنین رخدادی نیز در توقف های طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی ها بود.

به گفته وی، تغییرات مکرر مفروضات این پیش بینی ها در گزارش های پیش بینی، تجربیات بین المللی و عدم الزام به ارایه پیش بینی عملکرد از سوی بسیاری از کشورها، بی توجهی غالب سرمایه گذاران به تحلیل های ارایه شده توسط سایر نهادهای مالی و توجه صرف به پیش بینی ارایه شده از سوی ناشر و همچنین دید محتاطانه ای که بسیاری از ناشران به پیش بینی سود خود داشتند از جمله مواردی بود که نهاد ناظر اقدام به حذف اجبار برای انتشار این پیش بینی ها کرد.

انصاری مهیاری ادامه داد: تجربه سه ساله انتشار گزارش تفسیری به جای گزارش پیش بینی سود، برخی آسیب های این تصمیم را نمایان کرد. از سوی دیگر با توسعه بازار سرمایه؛ تعداد ناشران به بیش از ۷۰۰ شرکت رسیده است. فقط در سال ۱۳۹۹ بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار سهامدار جدید به بازار سرمایه وارد شده اند. در این شرایط نیاز بازار به ارایه اطلاعات پیش بینی سود (زیان) هر سهم ناشران، بیش از پیش احساس شد.

انصاری مهیاری در ادامه تاکید کرد: با توجه به اینکه ارایه اطلاعات گزارش تفسیری مدیریت از قابلیت اتکای بالایی برخوردار است و در همین راستا ارایه گزارش اطلاعات پیش بینی سود (زیان) هر سهم ارزش پیش بینی کنندگی بالایی دارد، بنابراین در رویکرد جدید، انتشار همزمان گزارش تفسیری مدیریت همراه با مفروضات پیش بینی صورت سود و زیان برای ۵ صنعت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در قالب جداول “خلاصه اطلاعات گزارش تفسیری” مطابق با مصوبه مورخ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ هیات مدیره سازمان الزامی شده است (مفاد مصوبه اخیر برای شرکت های درج شده در بازار پایه فرابورس ایران الزامی نیست).

وی افزود: این مصوبه با هدف افزایش کیفیت اطلاعات ارائه شده توسط ناشران، بر انتشار مفروضات سود و زیان بودجه پیش بینی شده شرکت های تولیدی به همراه صورت های مالی و گزارش های تفسیری مدیریت تاکید شده است. به گونه ای که کلیه مفروضات و برنامه های آتی زیربنای پیش بینی سود هر سهم باید در قالب بخشی از گزارشات تفسیری مدیریت ارائه شود. همچنین با توجه به اینکه ارائه پیش بینی سود هر سهم در چند سناریو مورد تاکید نهاد ناظر قرار دارد، ارائه جداول تحلیل حساسیت سود (زیان) به ازای هر سهم، در فصل “نتایج عملیات و چشم اندازها” گزارش تفسیری مدیریت (فایل ضمیمه همراه صورت های مالی میان دوره ای و سالانه) برای صنایع محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانه های فلزی، فرآورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای و صنعت سیمان، آهک و گچ الزامی شده است.

انصاری مهیاری افزود: در رویکرد جدید تاکید نهاد ناظر به استفاده از دانش فنی و تخصصی تحلیل گران بازار نظیر شرکت های مشاور سرمایه گذاری و ارزشگذاری سهام و همچنین مدیران صندوق های سرمایه گذاری و سایر تحلیلگران است. به گونه ای که علاوه بر ارایه پیش بینی سود (زیان) هر سهم توسط ناشران دسترسی های لازم در اختیار این تحلیل گران نیز قرار خواهد گرفت تا با توجه به ارائه کلیه مفروضات و برنامه های آتی زیربنای پیش بینی سود (زیان) هر سهم، پیش بینی سود (زیان) هر سهم برآوردی خود را به صورت مقایسه ای با اطلاعات منتشره توسط ناشران ارائه کنند.

وی توضیح داد: سعی بر این است تا به مرور زمان ضمن رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات توسط ناشران، درصد خطای پیش بینی سود (زیان) هر سهم توسط تحلیلگران نیز سنجیده و در جهت اطلاع عموم منتشر شود تا فعالان بازار ضمن بررسی اطلاعات منتشره، از وضعیت تاریخی کیفیت افشای اطلاعات ناشران و درصد خطا و دقت تحلیلگران در خصوص پیش بینی سود (زیان) هر سهم مطلع شوند. همچنین در صورت وقوع هرگونه تغییرات غیرموجه با اهمیت در پیش بینی سود (زیان) هر سهم یا در مفروضات زیر بنای پیش بینی  سود (زیان)،جرایم تخلفاتی سنگینی برای ناشرانی که ملزم به ارائه پیش بینی می باشند در نظر گرفته می­شود.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در پایان تاکید کرد : مصوبه اخیر از تاریخ ۲۰ تیرماه و برای گزارش های مالی مربوط به سال مالی ۱۴۰۰ ، لازم الاجرا است. در عین حال، کارشناسان نظارت بر ناشران سازمان و بورس ها همانند سابق نظارت دائمی خود بر عملکرد افشای اطلاعات ناشران را اعمال خواهند کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


هفت − = 6